Dziczyzna – polska tradycja i szlachetność

Dziczyzna – polska tradycja i szlachetność

Prasóweczki

Choć na wiele lat spadła z podium, to na szczęście powoli wraca na swoje zasłużone miejsce. Dziczyzna – dawniej rarytas, przysmak królów i szlachty, niedostępny dla chłopów, a dzisiaj mięsiwo unikane, zastępowane wieprzowiną czy drobiem. Dlaczego dziczyzna tak bardzo doceniana dawniej, teraz musi walczyć o powrót do łask? Co sprawia, że dziczyzna jest lepsza od wieprzowiny i drobiu? Gdzie kupić dobre mięso z dzika i czy warto jeść dziczyznę? Wszystkie odpowiedzi znajdziesz poniżej.

Skąd bierze się wyjątkowość dziczyzny?

Dziczyzna to najzdrowsze mięso dostępne na polskim rynku. Nie posiada w sobie ani grama sztucznych składników – hormonów, antybiotyków, GMO, którymi nafaszerowane są zwierzęta hodowlane. Dziki, sarny, jelenie mieszkają w lesie, są częścią ekosystemu leśnego, żyją bez ingerencji ludzkiej, żywią się tym, co daje im natura, mają nieograniczoną niczym swobodę ruchu, rozmnażają się i rosną w swoim tempie. Tymczasem zwierzęta hodowlane żyją w ciasnych klatkach, rodzą się po to, aby zostać wyeksploatowane (z jajek w przypadku drobiu, czy z mleka u krów), a następnie giną i stają się towarem masowej produkcji, trafiającym do sklepów. Po drodze, aby szybciej dojrzewały i nie zapadały na choroby spowodowane niewłaściwym przetrzymywaniem i transportem, nastrzykiwane są sztucznymi hormonami, antybiotykami i karmione są sztuczną paszą z GMO. Ich egzystencja w żaden sposób nie przypomina naturalnego życia dzika czy sarny, a co najważniejsze – jakość mięsa hodowlanego również jest daleka od jakości mięsa z dziczyzny.

dziczyzna
dziczyzna

 

Wspaniałe wartości odżywcze dziczyzny

To, w jaki sposób żyją i umierają zwierzęta, ma wpływ na jakość ich mięsa. Mięso z drobiu czy wieprzowiny jest sztuczne, nijakie, pełnie zbędnych sztucznych składników. Dziczyzna z kolei jest bardzo wartościowym produktem, bogatym w wiele witamin, głównie te z grupy B, w fosfor, wapń, magnez i łatwoprzyswajalne żelazo. Mięso z dzika, sarny czy jelenia, dzięki swobodzie ruchu, jest mięsem wybieganym, kruchym, chudym, niskokalorycznym, o bardzo małej – mniejszej niż w drobiu! – zawartości tłuszczu i cholesterolu. Dziczyzna jest idealnym produktem dla osób przebywających na diecie chroniącej układ krwionośny, odchudzającej. Zalecana jest dla każdego, od malucha po starsze osoby, a dzięki braku w sobie sztucznych składników, nie powoduje alergii pokarmowych.

dziczyzna

 

Wyjątkowy smak dziczyzny

Wiele osób zaskakuje niepowtarzalny smak mięsa z dzika czy sarny, ale nie każdy wie, czym smakuje dziczyzna. A smakuje lasem. Jak to możliwe? Leśne zwierzaki jedzą leśne przysmaki – grzyby, owoce, zioła, korzenie, bukiew, a każdy z nich posiada mocny aromat, który przenika do mięsa zwierząt, a następnie ląduje na naszych talerzach. Nie ważne, czy dziczyznę podamy w formie pieczonej, smażonej, grillowanej czy pożywnej zupy, każda z potraw z dziczyzny ma niepowtarzany smak i aromat, którego nie da się podrobić, a jedynie można go podkreślić odpowiednią kompozycją ziół. Warto podkreślić, że dziczyzna jest mięsem bardzo wdzięcznym w kuchni i, wbrew obiegowej opinii, można przyrządzić z niej wiele potraw, nie tylko słynny pasztet z sarny, comber jelenia czy pieczony dzik w całości. Z dziczyzny można wykonać wyjątkowe w smaku wyroby, a sklep z dziczyzną Leśniczówka jest mistrzem w ich przyrządzaniu. Robimy wędliny od lat, a przepisy przechodzą u nas z pokolenia na pokolenie. Nasze przysmaki to między innymi kiełbasa myśliwska, kiełbasa krakowska, pasztet z dziczyzny w tym pasztet z jelenia, kiełbasa z dzika. Cena produktów jest adekwatna do ich jakości i smaku – idealna.

peter-kleinau-424349-unsplash

 

Dziczyzna – obalamy mity

Na temat dziczyzny istnieje wiele mitów. Jednym z nich jest trudne przygotowanie mięsa z dziczyzny. O ile kiedyś uszykowanie sarniny czy jeleniny mogło trwać wiele dni, bo po zabiciu i oskórowaniu potrzebny był czas w niskiej temperaturze, aby mięso skruszało, o tyle teraz kupić można dziczyznę mrożoną, skruszałą i gotową do kulinarnych wariacji. Kolejnym mitem jest, że mięso z dziczyzny nie jest bezpieczne – otóż zanim dziczyzna trafi do sprzedaży, poddawana jest bardzo restrykcyjnym badaniom weterynaryjnym, bez których nie może zostać dopuszczona do obrotu. Następna sprawa to cena dziczyzny. Wiele osób mając do wyboru tanią wieprzowinę czy drób wybierze ją, zamiast dopłacić kilka groszy i kupić wartościowsze mięso. Rzucamy się na taniość, zamiast zainwestować w jakość i zdrowie. Przy kolejnych zakupach pamiętajmy, że nijakość jest tania, a wartościowe produkty choć są droższe, to warte są swojej ceny.

Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments