Dlaczego warto pić wino czerwone?

Dlaczego warto pić wino czerwone?

Prasóweczki

Wbrew powszechnej opinii co do szkodliwości alkoholu, wino czerwone posiada wiele właściwości zdrowotnych. Lampka do obiadu lub wieczornej kolacji to nie tylko przyjemny akcent, ale również zastrzyk dla zdrowia.

Wbrew powszechnej opinii co do szkodliwości alkoholu, wino czerwone posiada wiele właściwości zdrowotnych. Lampka do obiadu lub wieczornej kolacji to nie tylko przyjemny akcent, ale również zastrzyk dla zdrowia. Należy jednak pamiętać, iż musi być to umiarkowana ilość, bowiem nadmiar wina czerwonego nie przyniesie żadnych korzyści, a dodatkowo może być bardzo szkodliwy.

Dlaczego warto pić wino czerwone?
Dlaczego warto pić wino czerwone?

Wpływ wina czerwonego na rozwój chorób

Wino czerwone pite w umiarkowanej ilości ma ogromne znaczenie dla zdrowia człowieka. Należy jednak sprecyzować, ile wynosi oczekiwana ilość – dla kobiety jest to 150-200 ml trunku dziennie, natomiast w przypadku mężczyzn to 300-350 ml dziennie.

Wino czerwone posiada w swoim składzie duże ilości polifenoli – antyoksydantów. Odpowiadają one za zachowanie elastyczności naczyń krwionośnych oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się skrzepów. Dużą rolę odrywa antyoksydant resweratrol, który zawarty jest w skórkach czerwonych winogron, jagód oraz żurawin, a odpowiada za spowolnienie tempa starzenia się oraz wydłużenie długości życia. Ponadto związek ten obniża poziom złego cholesterolu LDL, który może być przyczyną miażdżycy, natomiast podwyższa poziom dobrych frakcji HDL. Spożywanie wina czerwonego przez osoby, które w przeszłości doznały zawału serca, może przyczynić się do znacznej poprawy stanu zdrowia pacjenta.

Zalety picia czerwonego wina

Proces zapalny powstały w organizmie bywa powiązany z występowaniem białka o podwyższonej reaktywności (CRP) we krwi. Jeżeli natomiast poziom białka utrzymuje się zbyt długo na wysokim poziomie, wykształcić się może płytka miażdżycowa oraz choroba krążeniowa. Wina czerwone posiadają również właściwości obniżające poziom cukru we krwi, zapobiegają zatem możliwości zachorowania na cukrzycę typu 2. Według badań, wino czerwone zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, ponieważ hamuje rozwój komórek rakowych.

Kieliszek czerwonego wina dziennie utrzymuje odpowiednią równowagę mikroflory bakteryjnej w jelitach. Wiąże się to z umocnieniem systemu odpornościowego, jak i również bezpośrednio wpływa na autyzm oraz chorobę Alzheimera. Dodatkowo umiarkowane spożycie wina czerwonego zmniejsza zagrożenie powstania demencji starczej.

Właściwości zdrowotne wina czerwonego są niezaprzeczalne. Biorąc pod uwagę ogromne walory smakowe trunku, uznać go można za alkohol idealny. Schłodzony do temperatury 14-18°C pasuje do wielu okazji oraz łączony może być z wieloma posiłkami – np. daniami z wieprzowiny, wołowiny, baraniny czy dziczyzny, tłustych serów oraz potraw z grzybów.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments