Stosowanie owoców i warzyw w zbilansowanej zdrowej diecie korzystnie wpływa na organizm. Warzywa i owoce dostarczają nam wielu składników odżywczych i mają ogromne znaczenie w walce z chorobami. Pomagają również utrzymać właściwą wagę i walczyć z otyłością.
Spis Treści
Warzywa i owoce to nie tylko witaminy
Warzywa i owoce są źródłem wielu składników odżywczych takich jak: błonnik pokarmowy, kwas foliowy, potas, witamina C, prowitamina A i inne. Błonnik obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga pracę jelit i zmniejsza ryzyko chorób serca. Kwas foliowy jest potrzebny do produkcji czerwonych komórek krwi, a potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Witamina C wpływa na zdrowie dziąseł i zębów, odpowiednie wchłanianie żelaza i uszczelnia naczynia krwionośne. Witamina A z kolei chroni nas przed infekcjami, odpowiada za zdrowie skóry i oczu.
Włączanie owoców i warzyw do naszej diety kształtuje zdrowe nawyki żywieniowe. Należy jeść przynajmniej 600–700 g dziennie i dodawać je do każdego posiłku. Zdrowe odżywianie wymaga, by spożywać je w postaci surowej, najlepiej z niewielkim dodatkiem oleju roślinnego, który ułatwia przyswajanie witamin. Można je także gotować na parze, zblanszować lub lekko poddusić.
Warto wspomnieć, że wszystkie owoce i warzywa są źródłem flawonoidów – bioaktywnych związków organicznych.Flawonoidy to naturalne przeciwutleniacze, które chronią rośliny przed grzybami i owadami oraz szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego. Dieta bogata w warzywa i owoce sprzyja dostarczaniu tych ważnych składników do organizmu. Flawonoidy mogą hamować namnażanie się komórek nowotworowych. Zaburzając przekazywanie sygnałów między komórkami, nie dopuszczają do ich wzrostu i podziału. Mają również właściwości przeciwalergiczne. Flawonoidy działają także przeciwzapalnie Jeśli chcesz poznać inne właściwości i działanie tych związków , możesz skorzystać z serwisu internetowego 4ease.pl.
Korzyści płynące ze spożywania warzyw i owoców
Stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce przynosi szereg wymiernych korzyści:
- zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru, nadciśnienia, choroby wieńcowej i innych chorób sercowo-naczyniowych, obniżając poziom cholesterolu;
- chroni przed nowotworami, gdyż zawarte w owocach i warzywach przeciwutleniacze wzmacniają system immunologiczny;
- wpływa na polepszenie wzroku, opóźnia procesy starzenia;
- zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych;
- pomaga w zmniejszeniu ubytku kości;
- przyczynia się do zmniejszenia ryzyka powstawania nadwagi i otyłości;
- zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, ponieważ owoce i warzywa są niskokaloryczne i bogate w błonnik;
Zrównoważona dieta bogata w warzywa i owoce to podstawa zdrowego rozwoju dzieci i młodzieży oraz ich rozwoju w dorosłym życiu. Ma ona wpływ na tworzenie zdrowych wzorców odżywiania, które pomogą uchronić się przed otyłością przez całe życie. Również w diecie seniorów warzywa i owoce powinny stanowić przynajmniej połowę spożywanych posiłków. Można je spożywać zarówno w formie samodzielnego dania, jak i przystawki czy przekąski. Jedzenie owoców i warzyw oraz ich przetworów przez osoby starsze pozwoli im uniknąć niedoboru witamin i innych substancji odżywczych. Wpłynie to pozytywnie na sprawność umysłową, poprawi pamięć i procesy poznawcze. Warto więc w każdym wieku stosować dietę owocowo-warzywną, by cieszyć się dobrym zdrowiem i witalnością.
Co myslicie o zastosowaniu terpenów? terpeny Ktoś próbował? Ponoć potrafią mieć zbawinny wpływ na organizm, reklaksują. Znajdują się w roślinach i można je stosować jak krople eteryczne. Ja zamówiłam pierwsze opakowanie, czekam na pierwsze testy 🙂
[…] fizyczną i młodym wyglądem. Badania naukowe potwierdzają, że aktywność fizyczna i zdrowa dieta redukuje stres czy występowanie chorób serca oraz poprawia ciśnienie krwi i prawidłowe […]